Bez Çanta İmalatı

BEZ ÇANTA İMALATI

Bez Çanta İmalatı günümüzde kullanımı gittikçe yaygınlaşan bez çantalar, poşet, naylon veya karton olan rakiplerinin hızla yerini almakta. Bu değişim hem doğa için faydalı, çevre dostu olduğundan hem de süreklilik sağlayarak alıcıya tekrar kullanma rahatlığı verdiğinden talep oldukça artmakta. Bu kadarla da kalmıyor farklı tarzları ve minimal yapılarıyla da ilgi çektiklerinden kadın ve erkek fark etmeksizin gündelik çantalarında konumlarını elinden almakta ve dünya çapında yaygınlaşmasıyla almaya da devam etmektedir. Birçok farklı tarzda, renkte ve baskılı çeşitleri bulunmakta olup kullanımın yaygınlaşmasıyla çeşitleri de türemektedir. Hem aksesuar hem pazar/market alışverişleri hem gündelik kulanım hem okul çantası hem de spor çantası olarak kullanılabilmektedirler.

Bilinenden çok daha fazla kullanım alanına sahip olan bez hammaddeli çantalar ve ürünler çocuk, genç, yetişkin her yaştan her kitleye hitap ederler. Bu ürünlerin büzgülü torba, bez torba, bez kese, fermuarlı bez çanta, kanvas bez çanta gibi birçok model ve çeşidi bulunmaktadır. Bu çantaların üzerine neredeyse sınırsız basım çeşidi olduğundan bu ürünlere karşın talep artmaktadır. Örneğin İlber Ortaylı, Halil İnalcık gibi sevdiğiniz düşünürlerin veya hayranı olduğunuz kişilerin bile portre tarzında ikon haline getirilmiş vektörel basımları yapılabilmektedir.

Bez Çanta İmalatı

 

Baskılı Bez Çanta İmalatı

 

Baskılı Clutch Bez Çanta

Bez Çantanın Kullanım Alanları ve Avantajları

Diğer ürünlere kıyasla daha kullanışlı, rahat ve ergonomik yapılı olmasına rağmen fiyat ve üretim açısından da daha ekonomiktir. Yeni nesil öğrenciler daha rahat kitaplarını taşıdığı için klasik sırt çantalarındansa Bez çantalara yönelmektedirler. Bununla birlikte kalemlik, giysi torbası, ayakkabı torbası gibi ihtiyaçları içinde pamuk hammaddeli bez ürünleri kullanırlar. Çünkü bu ürünler kullanım açısından hem daha hafif, şık ve daha basittir. Genel olarak bez çantayı bilinçli, çevreye duyarlı kurumsal firmalar ve bireyler tercih etmektedir. Pamuk materyal ile üretilmekte olan bu çantalar organik olduğundan çevreci yapıdadırlar. Türkiye’de yeni yaygınlaşmakta olan bez yapılı çantalar, zararlı ve tek kullanımlık olup hemen zarar gören naylon poşetlere oranla daha çok tercih edilmeye başlandı. Bu durum gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın durumda. Pamuklu veya rejenere (geri dönüştürülmüş, pamuk ve polyesterin karışık olduğu) maddelerle kumaş türleri üretilmekte. Genel üretim için ham madde kullanımı şu şekildedir; 130-140 gram pamuklu ham bez, %100 pamuklu veya rejenere dediğimiz pamuklu polyester karışık kumaşlarla üretim şeklindedir. Ham madde belirlenmesinden sonra ise yapılacak olan modele göre dikim işlemleri başlar.

 

Bez Çanta Renkleri

Dokuma ve Ham madde

Bez çanta basit ve kullanışlı bir yapıya sahiptir. Gövde, kulp ve körükte oluşmakta olan bir model yapısı vardır. Gövde yüzeyi ürünün en geniş alanlı olan, görünen ve baskı yapılabilen yüzeyidir. Derinliği ve genişlemeyi sağlayan kısmı ile malzeme taşır, bu kısmın adın körüktür. Bazı üretim alanlarında tasarım dizayn edilirken müşterinin yaratıcılığına bağlı olarak, müşterinin fikirlerine göre tasarım oluşturularak üretimi de yapılabilir. Tercihe göre çantaların körükleri alt veya yan körük şeklinde yapılabilmektedir. Genelde kare veya dikdörtgen şekilli modeller yapılmasına rağmen alışılmışın dışına çıkarak yuvarlak tarzda modellerde üretilebilmektedir.

Bez çantalarda ilk olarak kumaşının üretimi söz konusudur. Bilindiği üzere kumaş, kilim, çuval ve türevleri bütün dokumalar için kullanılmaktadır. Lifli iplikler ilmek haline getirilir. Bu ipliklerse bez çantalar için doğal olan yün ya da pamuk hammaddeleri ile üretilir. Bunlarla birlikte terylen-pamuk karışımı bez üretimi de yapılabilmektedir. Kullanılacak olan iplikler birçok kısa lifin aynı anda bükülmesiyle oluşur. Dokuma tezgâhı adı verilen bir araç yardımıyla birden fazla iplik dokunur. Sanayi sistemindeki öreme makinelerdir bunlar. Özgü denilen bir işlemle tek ve kesintisiz bir kumaş ortaya çıkarılır. İşte bu şekilde bez çantaların kumaşı elde edilmiş olur. Bu yöntemle gömlek, elbise ve tekstil alanında başka ürünlerinde dokuma kumaşı üretilebilmektedir.

Diğer Aşamalar

Modeli belirlenmiş çantanın dikim aşamasına geçildikten sonra genellikle ultrasonik dikişli çantalar tercih edilmektedir. Nonwoven kumaş tercihi ile inovatif bir ilkeye sahiptirler. Dayanıklı ve kaliteli yapıdaki nonwoven kumaşların üretim aşamasında herhangi bir dokuma işlemi yapılmaz. Çevre dostu sağlığa zararı bulunmayan, sürdürülebilir olmalarının yanında oldukça kaliteli ürünlerdir. Bu nedenle taşımada kullanılmak üzere oldukça yaygınlaşmıştır. Aynı zamanda bez çanta üreticileri tarafından en çok tercih edilen kumaş türüdür nonwoven kumaş. Nonwoven ürünlerin yapılarına, kalınlık ve üretimine bağlı olarak, 40gr ile 140gr arasında değişim gösterebilir. Bu kumaş türü PP (polipropilen) yani dokusuz ve örgüsüz ham madde şeklinde üretilmektedir. Flekso baskılı ve ultrasonik dikişlidirler. Türlerine göre farklı çeşitleri olan bez çantalar şu şekildedir; genel olarak kullanılan nonwoven, laminasyonlu nonwoven, lominasyonlu jüt ve koton gibi hammaddelerden elde edilmektedir. İlk olarak genel kullanımdaki nonwoven madde ürünün üzerine lomisyonun yapıldığı makine ve araçlarda baskılar uygulanmaktadır. Bu işlemin ardından ultrasonik sistemli dikiş ile parçalar birleştirilmektedir.

Bununla da kalmayıp Oxo bozunur ürünlerin aksine içerisinde kimyasal katkı maddesi bulundurmamaktadır. İşte tüm bu özellikleriyle bez çantalar kıymetli ve yeni neslin öncüsü ürünlerdir. Çevre kirliliğini çok büyük ölçüde azaltır. Sahip olduğu hammadde sayesinde üzerine farklı çeşitlerde baskılar, yazılar, ikonlar ve dikiş desenleri uygulanabildiğinden farklı tarzlar oluşturulabilmesiyle, yıkanabilir olmasıyla, oldukça uzun yıllar (araştırma sonuçlarına göre yaklaşık 90 ila 104 defa arasında) kullanılabilir olmasıyla da tercih edilme oranı artmaktadır. Bu kadar uzun süre kullanıma sahip hem yıkama hem de diğer çanda malzemelerine göre daha az leke tutmasıyla da yine kendini bir adım öne taşımaktadır. Standart bir üretim maliyeti ve üretim şekilline karşın modelleri standart kalır. Dokuma yapılan kumaş türlerindeyse üretim ve dokuma sırasında tarza ve isteğe bağlı olarak farklı kalınlıklar, dikim ve farklı model tarzları belirlenebilir. Genellikle elle dikimleri (parçaların birleştirilmeleri) yapılır. Kumaş cinsi belirlenen çantanın ölçümleri yapıldıktan sonra farklı renklerde tasarımlar yapılabilir. Aynı zamanda çok çeşitli ölçümlere de sahip olabilirler bu sayede istediğiniz boyda bir tanesini seçebilirsiniz. Eğer renkli ipler de eklenirse ürün daha çekici gözükmektedir.

Renk çeşitleriyle birlikte tifdruk matbaacılıkta kullanılan çukur baskı denilen tekniklerden biridir. Bu ilginç baskı tekniğinde basılacak içerik önce metal bir tabakaya aşındırma yöntemi ile derinlemesine işlenir. Bu işlemin ardından ise metal tabaka üzerine baskı mürekkebi dökülür. Bu dökülen mürekkep metal levha üzerindeki çukurlara dolar. Belirlenen tabakaya baskı işlemi yapılmak üzere belirlenen malzeme konarak basınç uygulanır. Çukurdaki mürekkebin böylelikle belirlenen alandaki baskı yapılacak malzemenin yüzeyine işlenmesi amaçlanır. Matbaa makinelerinin modern olanlarında çoğunlukla malzeme silindirik tamburun üzerine konulur, baka bir silindir yardımıyla da yukarı kısımdan basınç uygulanır ve böylelikle iki maddenin arasından geçirilen parçaya istenilen baskı işlenmiş olur. Bakır veya çinko yapılı silindirik klişeler üzerine açılan oyuklu yapılar küçük ve farklı derinliktedirler. Bu sebeple daha titiz ve temiz bir işlem gerektirirler. Yüksek tirajlı baskı yaparak kaliteyi bozmamasıyla yoğun baskılarda tercih edilmektedir. Çünkü tirajlı baskı yöntemiyle birden fazla ürün aynı kalite de ortaya çıkarılabilmektedir.

 

Bez Çanta Dikimi

İşlem tifdruk olarak bilinmesinin yanında rotagravür adı ile de anılmaktadır. Ofset baskı sistemi olan dünyadaki en yaygın baskı sisteminin aksine, tifdruk olan baskı sisteminde kabartama klişe yerine uygulanan işlem oyma klişedir. Ayrıca yine ofset baskının aksine kıvamlı mürekkeplerin kullanımı yerine akışkanlığı daha yüksek çabuk buharlaşarak kuruyan sıvı mürekkepler kullanılır. Mürekkep klişe üzerine farklı derinliklerde oyulmuş derinliklere doldurulduktan sonra baskı ortamına aktarımı yapılmaktadır. Tifdruk baskı sisteminin en önemli özelliği ise net, yumuşak olması. Baskılarını birbirinin tam benzeri ve hatasız şekilde vermesidir.