Bez torbalar da diğer bez ürünler gibi yıllardır imalat kalitesini geliştirmektedir. Farklı modellemeler, farklı renkler, farklı basımlar ve farklı dikim tarzlarıyla bez torba dikimi gelişim ve değişim göstermektedirler. Çünkü modaya ayak uydurmakla birlikte daha ekonomik ve daha sağlıklı, doğa dostu yapılabilmeleri amaçlanır. Bu amaçlar doğrultusunda inovasyon sahibi bez torbalar yenilikçiliği ve doğayı korumayı ilke edinirler.
Bez torbanın dikilmesi işlemi de buna göre yapılır çünkü doğa dostu olan yalnızca bez hammaddeleri değildir dikim işleminin yapıldığı iplikler de bu doğrultuda seçilir ve kullanılır. Bu torbalara dikim şekillerine göre bakliyat torbası, kanvas çanta veya torbası, mutfak torbası şeklinde dikilebilir ya da daha önce bahsettiğimiz market alışverişleri için okul tarzı için de modelleme sonrası dikimleri yapılabilmektedir. Kumaşının dikim kolaylığı bu torbaları özgünleştirme olanağını size sunan asıl noktadır.
Bez keselerin imalatında dikim aşamasına gelindiğinde bu işlem genellikle elde dikiş makinesinin de yardımı aracılığıyla yapılmaktadır. Öncelikle kullanılacak olan kumaşın üzerinden istenen boyuttaki torbanın ölçüleri alınır. Ardından bu ölçüler doğrultusunda kesme işlemine geçilerek belirlenen parçalar ortaya çıkartılır. Bez torbanın körüklü veya körüksüz olmasına göre, kulp, büzgülü olup olmamasına göre, boyutuna göre, tarzına göre yani kısacası model ve şekline göre dikim tarzı ve dikim aşamaları değişiklik gösterebilmektedir. Parçalar belirlenip, ölçülüp, kesimleri yapıldıktan sonra Bez torba dikimi aşamasına geçilir. Bu aşamada verilen karara veya diken kişiye göre parçaların dikim sırası değişiklik gösterebilmektedir.
Daha kaliteli bir dikimin ortaya çıkarılabilmesi adına kumaşın bazı katlanacak olan kısımlarına ütü ile kat izi uygulanabilir fakat dikenin profesyonelliğine veya pratikliğine göre bu işleme gerek kalmaya da bilir. Dikilecek ürün kulplu olacaksa, kulp olarak dikilecek parçalarının kat izleri belirlenir ve bu izlerden katlanarak içe doğru dikilir. Bu şekilde düzgün biçimde kulp parçaları oluşturularak dikimi sağlanmış olur. Fakat dikilecek ürün eğer büzgülü ise iplerin geçeceği yani büzgü işlemini görecek kısımlar daha sonra dikilmektedir.
Torbanın gövdesi olan en geniş parçalı kısmının dikimine gelindiğindeyse aynı boyda, ölçülerde kesilmiş iki parça ele alınır. Bu parçaların iç astarının yapılması içinde başka bir kumaş ele alınır ve torbanın dışıyla aynı boyutta iki parça daha kesilir. İç astar için olan kumaşlar genellikle dış kumaştan farklı renk veya desendedirler. Tercihe göre iç cep yapılıp yapılmayacağına göre de parçalar kesilebilir. Torbanın asıl dış-gövde kısmı için kullanacağımız bez kumaşa ütü yardımıyla tela yapışacak şekilde uygulanabilmektedir ama doğa dostu olması yönünü ile tela yerine direkt astarın dikilmesi daha uygundur. Astar kumaşıyla bez kumaş birbirlerine dikildikten sonra kumaşın iç uçları düzeltilerek dikilir. Ardından bu parçaların içe gelecek astar kısımları dışa getirilerek uçlarının birleştirilmesiyle birbirlerine dikimi sağlanır. Kumaşın kalınlığına göre dikiş makinesin de kullanılacak iğne boyutları da değişim gösterebilmektedir.
Eğer dikilen torbanın büzgülü olması amaçlanıyorsa uçlarında dikilmeyen bir kısım boşluk bırakılır, bu kısımlar katlanarak ortasında ve uçlarında ipin geçmesi için boşluk bırakılacak şekilde dikilir, dikilen boşluklu alana seçilen çeşitli renklerde de ip geçirilerek torbanın büzgülü olması sağlanmış olur. Eğer kulp dikilecekse gövdesinin dikimi tamamlanmış olan bez torbaya, keseye veya çantaya kulpların dikimi yapılır. Bu aşamalar ardındansa ürünün üstüne taraflı desenlerde dış veya iç cepler dikilebilir. İç ceplerin yapımına göre, iç astarın içerisine veya dışarısında yapılabilir. Aynı zamanda bu cepler fermuarlı ya da fermuarsız da olabilir. Ürünün dış kumaşına süsleme amacıyla farklı desenlerde kumaş parçaların dikimi yapılabilmektedir de. Bez ürünlerde bu şekilde çokça seçenek sunulmaktadır.